OROSZLáNSZíVű VADáSZTACSKó KENNEL TöRTéNETE

3 Generáció

Bassotto di Corleone Italia 7 hónapos
Bassotto di Corleone Echo 3 éves
Diana Kleopátra 10 éves

Munkában a Barátokkal - Romonyai Rét 2020.01

Bassotto di Corleone HIMERA, ECHO & Rudzik z Dziada Pradziada

Igazából már gyerekkoromban kezdődött a vadászat, a kutyák iránt való érdeklődésem, édesapám vadász, vadászboltos. Emlékszem, mikor hazahozta nekem a szarvas lábakat és a lakótelepi garázsunkban kiraktam, rendezgettem őket. 

Szintén őrzöm emlékét azoknak a vadászatoknak, amikor együtt mentünk vadászni a Mecsekre egy zárt nagy magaslesre, pontosan megvan az útvonal a fejemben, emlékszem a vaddisznó túrásokra, a szóróra, sózóra, a nagy hóra, a meleg teára, a szendvicsek ízére, amit csinált nekem. Volt szalámis, sült húsos paprikás. Természetesen, ahogy felmásztunk a lesre és megettem a szendvicsem, csokim, utána mindig elaludtam. A közös vadászatokhoz tartozott a kutyák iránti szeretet is. Volt később egy Welsh Terrierünk - Don, aki magabiztosan, szenvedélyesen hajtotta a vaddisznót a mecseki hajtásokban, soha sem sérült meg, veszett el, okos kutya volt.

Ősi örökség ez, amit az egyik ember örököl a másik nem. Nekem szerencsém van, mert apám révén örökölhettem, ezt az ősi szenvedélyt. Az évek alatt sokszor kísértem el apám vadászni vagy csak etetni, gondozni a vadakat. Pár magaslest is építettünk együtt. Minden egyes pillanatnak megvan a maga szépsége. Mindig tanultam valamit. Megtanultam tisztelni, szeretni az erdőt, a vadakat, megtanultam a fegyelmet, értékelni a szépet, meglátni a jót. Számomra a vadászat életre szóló szenvedély, tanulás, feladatok megoldása. Jó pár év elteltével, vadászvizsgát tettem és vadász lettem. Vadász emberként sokat nem gondolkoztam azon, hogy milyen kutyát szeretnék. Miért pont a szálkásszőrű tacskó mellett döntöttem, hát kezdő vadászként az első pár vaddisznóm elveszett, sebeztem, nem tagadom izgultam. Szerintem sokan vagyunk így vele, hogy nagy az izgalom mikor vadászunk, mielőtt lőnénk, mikor célzunk és amikor eljön a pillanat, meghúzzuk az elsütő billentyűt eközben az ember természetesen izgul, főleg kezdő vadászként. Kedvenc lesemen ültem és többször is átgondoltam, hogy sokszori eredménytelen keresések miatt szeretnék egy szálkásszőrű tacskót, aki segít majd nekem a vadászatokon. Érdekelt a fajta, tetszett, elkezdtem egyre többet tájékozódni, olvasni róla. Vadászmesterem is sokat segített ebben, mert nagy kutyás és tapasztalata révén elmondta, hogy mit is jelent neki ez a fajta. Jelenleg is tart tacskót kizárólag utánkeresésre a vadásztársaságunknál. Talán az egyik legnagyobb vaddisznó utánkeresésem vele volt. A terep rendkívül sűrű, nehéz mind a kutya, vezetője és a vadász számára. Azon a reggelen, több óra keresés, kúszás, három sebágy megtalálása után sem tudtuk utolérni a nagy kant, az előbb említett viszonyok miatt, pedig a tacskója háromszor is megállította a nagy disznót. Ezek a pillanatok azóta is sokszor eszembe jutnak.

Hasonló utánkereséseken láthattam, hogy igazából mit is tudd ez a sokszor könyvekben úgy emlegetett, mint „rövid lábú, hosszú hátú kutya”. Ezeket az élményeket csak az tudja igazán megtapasztalni, átélni, aki hasonló helyzetben volt már. Ez alatt érezni, látni lehet azt, hogy hogyan dolgozik a szálkásszőrű tacskó vezetőjével. Továbbá, a vezetéken lévő tacskó viselkedéséből kiolvasható, hogy mi történik előttünk. Például, hogy hogyan használja az orrát a vércsapán keresés közben, mutatja a vért, miközben kontrolláljuk a kutyánkat. Illetve önálló munka során lelkesen ugatja a dermedt vadat vagy hajszán állítja a sebzetett a kegyelemlövésig. Rendkívül sokoldalú kutyáról van szó, hatalmas szívvel és kitartással rendelkezik, talán ezért is döntöttem e csodálatos fajta választása mellett. A vadásztacskó munkája rendkívül sokrétű, ezért a tanításuknál sok türelmet, következetességet kell a kiképzőnek tanúsítani. Tehát a jól felkészített tacskót föld felett, valamint kotorék munkánál egyaránt kiválóan alkalmas. Szaglásuk és precízitásuk miatt véreb szintű” munkára is beválnak. Hideg és meleg nyomon egyaránt követik a sebzett vadat.

Kennel célja a vadásztacskó tenyésztésben: az ősi, örökölt tulajdonságokat előhozni, megtartani, fejleszteni vadászatokon és munkavizsgákon. Mindegyik vadásztacskómat saját magam tanítom be, készítem fel a vizsgákra és kiállításokra. Aktív verseny-tenyész vadásztacskóim vannak, nem hobbi kutyáim. Munkaképesség mellett, fontosnak tartom még a megfelelő küllemet és a szabályos anatómiát, egészséges felépítést, mert vadászni, nagy fizikai megterhelést elviselni csak az ilyen kutyák képesek. Mindezek mellett, nagy figyelmet szentelek más kennelek, tenyészkutyák megismerésére is.

Az első kan kutyám 2009 február 9.-én született. Őt egy híres, nagy múltú munkatacskó kennelből - Marosmenti-Rudifogó Kennel vásároltam. Link: http://www.szalkasszorutacskok.hu/cikk/152

2010-ben hozzájutnom egy jó vérvonalú (DACHSSCHLUCHT, VON RAUHENSTEIN, VON LEOPRECHTING) szép szukához. Ezzel egy időben kiváltottam kennel jogosultságomat. A kennel neve: Bassotto di Corleone - Oroszlánszívű Vadásztacskó Kennel lett. Szintén ebben az évben sikerült egy rendkívüli jó kanhoz is hozzájutnom, neki az apja kétszeres világ győztes (JWW 06', WW 08'), anyja: veterán világ győztes lett 2013-ban Budapesten.

2011 májusában megszülettek az első kiskutyák. Nyarán pedig a Párizsi World Dog Show-n részt vettem Fjord kutyámmal, továbbá itt lehetőségem adódott, hogy megismerkedjek több külföldi tenyésztővel. Illetve több, mint 160 szálkásszőrű tacskót láthattam.

2012-ben a Magyarországon, Bükfürdőn megrendezett MTE Clubshow-n és a WUT Show-n sikerült elérnem pár kiváló eredményt, már a saját tenyésztésű kutyámmal. Bassotto di Corleone Abbraccio: kitünő 4. fiatal osztályban

Ezzel egy időben, Moszkvából megérkezett a kennelembe egy új vérvonalú tenyészkan - Protsionus Ursambol (Protsionus Carambol x Protsionus Opera). Az apja Protsionus Carambol 2011-ben, Párizsban lett világ győztes, melyet személyesen láthattam. 2012-ben büszkélkedhetek még számos kiállítási és vércsapa munkavizsga - SchwhK-H, CACT eredményekkel.

Moszkvai kapcsolatom révén sikerült kiküldeni a kennelem legjobb standard szálkásszőrű tacskó szukáját versenyeztetni és fedeztetni (Apache Hycon). A szukám Orosz Champion lett, illetve egy Nemzetközi CACIT, BhFK - föld alatti munkavizsgán 92 pontot ért el. Cserébe a kennelem kapott egy Orosz szukát - Protsionus Sibilla versenyeztetésre. A szukát sikerült betanítanom, illetve munkavizsgát tett - SchwhK-H, CACT 100 pont, első diplomás munkával.

Diana Kleopátra Oroszországban - föld alatti munkavizsgán

2012 októberében, a Magyar Tacskó Klub engedélyével szerveztem Nagymátén egy tacskós vércsapa és vaddisznós munkavizsgát, mely rendkívül jól sikerült és jó hangulatban telt el. 

Továbbá, részt vettem a 2012-es Salzburg World Dog Show-n, ahol Protsionus Ursambol a legjobb kölyök lett. Romániában a saját tenyésztésű kutyám, Bassotto di Corleone Aldo Bukarest Győztes lett, illetve kitünő 1. CAC, CACIB címet kapott nyílt osztályban. Másnap pedig az Európa Dog Show-n második lett szintén nyílt osztályban, R.CAC.

2012 decemberében megszületett a második standard szálkásszőrű alom. Továbbá, a 2012/2013-as vadászidényben számos, eredményes nagyvad utánkeresésünk volt.

2013-ban részt vettem a kennel két kutyájával a Budapest World Dog Show-n. Megcsináltuk a Nehezített Vércsapa munkavizsgát Bassotto di Corleone Aldo-al és Diana Kleopátra-al, továbbá kitünő eredményeket értem el a kennel többi kutyájával, mind föld alatti és föld feletti munkavizsgákon. 2013 őszén delegáltak Németországba, az FCI-Europa-Pokal VGP, munka tacskó Európa Kupára. Közel, 3 hónapon át készültünk Diana Kleopátra-al csak erre a versenyre. Szeptemberében Protsionus Ursambolt Mexikóba küldtem versenyeztetni, ahol Mexikói, Guatemalai és Grand Guatemalai Champion lett.

Mexikóban - BOB

 

2014-ben a kennelem hivatalosan Lengyelországba költözött és folytatja tovább a tevékenységét.

- Bassotto Di Corleone Cielo (Diana Kleopátra x Apache Hycon) Junior Mexikói Champion lett

- Bassotto Di Corleone Arturo: Portugália - BOB, Mexikó - BOS, BOB, BOG2

- Fjord és Diana Kleopátra teljesítették a Nemzetközi Szépség Championátus (International Champion of Beauty) feltételeit

- Protsionus Ursambol részt vett a Finn Világkiállításon, ahol kitűnő eredményt ért el champion osztályban

 

Lengyelország képviseletében delegáltak Protsionus Ursambol-al a WUT Schweissprüfung/vércsapa versenyre, 2014, Malacky, Szlovákia

 

Ezt megelőzően, két Lengyel vércsapa munkavizsgán vettünk részt. Mind két vizsgán 82/100 pontot értünk el, első diplomás munkákkal

 

Lengyelországban versenyeztünk egy Nemzetközi BHFK munkavizsgán Protsionus Ursambol-al és Diana Kleopátra-al, ahol Ursambol a 6. lett 21 kutyából a második napon, 100 pontos első diplomás vizsgát tett, ugrasztott 2:44 másodperc alatt. Diana: 94 pontos első diplomás munkával - 0,12 másodperc alatt fogást csinált a 10. lett 28 kutyából. Lengyelországban, a fogás = munka stílusa a rókán kevesebb pontot ér és automatikusan kizárják a kutyát a további föld alatti munkavizsgákból az év végéig. Az a kutya, aki ugraszt és megfelelően kijön a kotorékból, megkapja a maximális pontot, azaz 100 pontot.

BHFK PL - Protsionus Ursambol

 

- Megszületett a "D" alom a következő párosításból:

Bassotto di Corleone Abbraccio (Diana Kleopátra x Ravnsager's Krytonite For Manipulus) x MIDAS z Dziada Pradziada (Magnifique z KoszęcińskiejDąbrowy x Asztrik Q-rrens von Hungary)

- Protsionus Ursambol Lengyel Champion lett

- Megérkezett a kennel új vérvonalú tenyész szukája Palinka z Dziada Pradziada (NEGRA z Dziada Pradziada x Castelpetroio Fa Baccano)

 

2015-ben sikeresen kezdődött az év, Januárban 6 db eredményes vaddisznó utánkeresésünk volt.

- Diana Kleopátra Lengyel Champion, Palinka z Dziada Pradziada pedig Junior Lengyel Champion lett.

Protsionus Ursambol nemzetközi vércsapa munkavizsgán - Piotrków Trybunalski (PL), 3. helyezett lett, 92 pontot elérve 16 kutyából.

 

- Megszületett az "E" alom a következő párosításból: Diana Kleopátra x Nugat z Dziada Pradziada

- Megérkezett a kennel új vérvonalú tenyészkanja Rudzik z Dziada Pradziada

2016-os év kiemelkedőnek mondható. Januárban részt vettünk a vadásztársaságunk által szervezett kétnapos vaddisznó hajtáson és egyéni vadászatokon, ahol több sikeres keresésünk volt. Tavasszal Magyarországon megrendezett vércsapa munkavizsgán Marosmenti-Rudifogó Juci szukám SchwhK-H - Vércsapa munkavizsga győztes lett Ásotthalmon. Egy másikon pedig Palinka z Dziada Pradziada Hubertusz Kupa győztes lett Káld-Hidegkúton, Sárváron. Protsionus Ursambol Sárváron és Ásotthalmon is SchwhK CACT 100 pontot kapott, ezzel teljesítette a Hungária Munka Champion feltételeit.

A 2016-os évben összesen 7 db SchwhK-H CACT 100 pontos címet kaptak a kutyák, továbbá két vércsapa munkavizsgát sikerült megnyernünk. Kétszer részesültünk külön díjban vércsapa vizsgákon. Lengyelországban kétszer lettünk harmadikak és egyszer negyedikek. Rudzik z Dziada Pradziada BhFK/J és ESW/J címeket ért még el, illetve egy nemzetközi BhFK-PL viszgán maximum pontot kapott - 100/100.

- 2016 nyarán, megérkezett a "G" és "F" - Marosmenti-Rudifogó Juci x Protsionus Ursambol alom

- Osztrák barátaink ismét meglátogattak minket, fedeztetni hozták szép szukájukat Protsionus Ursambolhoz 

Web elérhetőségük: http://www.rauhhaarmeute.at

Tacskós sikereinkről a Magyar Vadászlapban: http://vadaszlap.hu/2016/11/03/tacskos-sikerek/

2017 januárjában, az egyéni vadászatok mellett részt vettünk még egy két napos vaddisznó hajtáson, ahol 3 rövidebb, de sikeres keresésünk volt. A két nap alatt 22 km-t tettek meg a kutyáink a GPS szerint -13 fokban. Márciusban részt vettünk a Litván Tacskó Klub és egy Nemzetközi Litván kiállításon, ahol Protsionus Ursambol Litván Champion lett. Szintén Márciusban, Rudzik z Dziada Pradziada sikeres vízi munkát tett max 32/32 pontot, illetve föld alatt - BhFK-H 92 pontot, vaddisznón - ESW-H pedig 84 pontot ért el.

Áprilisban, Csehországban Spurlaut képességvizsgán jártunk

Sfk-Sp, Rudzik z Dziada Pradziada, 2. díjas diploma:

- Májusban, Lengyel Regionális vércsapa munkavizsga győztes lett Rudzik z Dziada Pradziada - CPC 100 pont, 1/11

- Júniusban, Bassotto di Corleone Echo BhFK-H 83 pont - egyéb fogás 

- Júliusban, Varsóban megrendezett nemzetközi kutya kiállításon Bassotto di Corleone Echo - CAC, CACIB, BOS, Rudzik z Dziada Pradziada pedig CAC, CACIB, BOB címeket érték el. Rudzik ezzel teljesítette a Lengyel bajnoki cím követelményeit. Ezt megelőzően egy nemzeti shown, CWC, BOS, legjobb munkakutya címet kapott

Szeptemberben, részt vettünk a Lengyel Tacskó Klub, nemzetközi összetett munkavizsgán, ahol 0,31 másodperc alatt Rudzik megtalálta az 1 hektáros kertben a vaddisznót, viszont a Lengyel szabályok szerint ez a fajta munka stílusa csak másod diplomát ér. A Lengyel vaddisznós munkavizsga része a vércsapa vizsga is, melyen maximális pontszámot értünk el. 

Másnap, az összetett vizsgához közeli shown Bassotto di Corleone Finka - JCAC, Legjobb Junior, Bassotto di Corleone Echo pedig CWC, BOB, BOG címet kapták. Echo ezzel így Lengyel Bajnok lett. Illetve megérkezett Palinka z Dziada Pradziada Lengyel bajnoki címe is.

Októberben, sikerült megnyernem egy Lengyel Regionális vércsapa munkavizsgát a saját tenyésztésű kutyámmal - Bassotto di Corleone Finka CPC 100 pont, 1/11

Szintén ezen a versenyen Rudzik z Dziada Pradziada 100 pontot ért el, 4/11

 

Novemberben, Rudzik z Dziada Pradziada részt vett a Szlovák MSDJ-n, véleményem szerint ez az egyik legnehezebb vaddisznós munkavizsga, melyet tacskóknak szerveznek Közép-Európában.

Első napon, vaddisznó hajtásban a Szlovák hegyekben:

 

- Pár nappal később Osztrák barátaink fedeztetni hozták szukájukat Rudzikhoz

- Decemberben pedig Nyitrán (SK), CAC, CACIB eredményt ért el, ezzel így Szlovák és WUT bajnok lett.

 

2018:

- Januárban, megérkezett a "H" - Palinka z Dziada Pradziada x Középrigóci Apród és az "I" - Bassotto di Corleone Echo x Valda z Dolanské Chalupy alom

- Áprilisban, Protsionus Ursambol Vaddisznós munkavizsgát nyert Nagyatádon, CACT 100 pont

- Bassotto di Corleone Finka: sikeres vércsapa munkavizsgát tett Nógrádban, CACT 100 pont 

- Rudzik z Dziada Pradziada: BhFK-H - CACT 100 pont, ezzel teljesítette a Hungária Munka Champion feltételeit

- Május, Protsionus Ursambol ESW-H, Nagyatád - CACT 100 pont

- Júniusban megérkezett Rudzik z Dziada Pradziada C.I.B diplomája. Szintén ebben a hónapban részt vettünk egy Nemzetközi vércsapa munkavizsgán - 2018.06.02 - Piotrków Trybunalski (PL), ahol Rudzik z Dziada Pradziada - 1/16, 100 pontot CPC-t kapott és a legjobb vércsapa munkavizsga győztes lett 2018-ban

- MSBLJ - Turá Lúka 2018, Szlovákia: a második napon, Rudzik z Dziada Pradziada 90 pontot ért el, mely első diplomás munkát jelent. Protsionus Ursambol utódja - Középrigóci Bori (Középrigóci Zoé x Protsionus Ursambol) 100 pont CACIT, CACT címeket ért el

Júliusban az Osztrák Tacskó Klub (2018.07.29., Hohenems) kiállításon jártunk, ahol Bassotto di Corleone Himera - nagyon ígéretes 1°, BIS Puppy 2° lett, bíró: Hermine Bösch-Gabriel (A)

 

2019/2020:

Januárjában, az egyéni vadászatok mellett részt vettünk még egy két napos vaddisznó hajtáson, ahol a második napon egy hosszabb hajszás (3000 m gyomor lövött vaddisznó), de sikeres keresésünk volt Bassotto di Corleone Himerával és az anyjával 

- Egy héttel később a nagy Mecseki hajtásban hajtottunk Himérával, ahol számos tapasztalatot gyűjtöttünk. Január végén pedig fedeztetni vittem Palinka z Dziada Pradziada kutyám Németországba Gordon Horalkához. Illetve befedeztem Bassotto di Corleone Echo kutyám Protsionus Ursambol-al (K & J almok)

- Áprilisban, Bassotto di Corleone Finka első diplomás munkát csinált 2/11 helyezett, 100/100 ponttal egy Regionális Vércsapa Munkavizsgán Lengyelországban. Továbbá teljesítette a Lengyel küllem championátus feltételeit

- Júniusban, kiváló eredményeket értünk el Ausztriában a Klub és Európa kiállításon 

- Szeptemberben, Bassotto di Corleone Himera - SP & SCHF képességvizsgán vett részt Ausztriába, ahol 100 pontot első diplomás munkát csinált, 2/12. 

- K alomból - Bassotto di Corleone Kira 6 hónaposan már dolgozik a vércsapán 

- Október, Nemzeti Vércsapa Munkavizsga Nógrád (H): Bassotto di Corleone Echo CACT 100 pont első diplomás munka & Bassotto di Corleone Himera CACT 100 pont első diplomás munka, 2. helyezett

- Bassotto di Corleone Echo - Hungária Munka Champion lett

- Bassotto di Corleone Karak munkái Szlovákiában: gyomor lövött bika 400 m vezetékmunka, gyomor lövött disznó 200 m vezetéken

Bassotto di Corleone Karma: mosómedve vadászaton Finnországban 

- December, Vaddisznóhajtás természetes vadászaton - Piotrkowie Trybunalskim (PL) 2019.12.07 

Link: http://www.szalkasszorutacskok.hu/cikk/607

- 2019 Decembertől a következő év 2020 Márciusáig folyamatosan munkában voltak a Tacskóink - egyéni vadászatokon: vaddisznó, sakál, gímszarvas bika, illetve 2020 Február végéig 9 db hajtáson, terelésen vettünk részt, sajnos az utolsó hajtásban megsérült Himéra kutyám, megbökte egy remete kan - Link: http://www.szalkasszorutacskok.hu/cikk/613 

Márciusban pedig folytattuk a vaddisznós, vércsapa, vízi tréningeket, illetve Március közepén részt vettünk egy Vaddisznós Munkavizsgán Nagyatádon (H), ahol Protsionus Ursambol 8 és fél évesen CACT 100 pont első diplomás munkát csinált és 2. helyezett lett, előtte egy héttel pedig Palinka z Dziada Pradziada 90 pontot első diplomás munkát ért el egy Nemzeti Vércsapa Munkavizsgán (H), ahol 2. helyezett lett. 

- Március végén megérkezett az L alom - Bassotto di Corleone ITALIA x Protsionus Ursambol

 

2021: Januári hajtásban Himérával & Rudzikkal