UTÁNKERESÉS

Protsionus Ursambol-t 16 órás vaddisznó sebzésen indítottam

Protsionus Ursambol-t 16 órás vaddisznó sebzésen indítottam. A rálövés helyén pár csepp vér volt, mely 130 Űm-en keresztül követhető volt. Ezután nem volt látható vér egy darabig, de 230m-nél mutatott egy csepp vért Ursambol és ez így ment 450m-ig, amíg el nem állt a vérzés. Kétszer is kontrolláltam a munkát, mindig ugyan ott ment el a kutya, tehát jól ment. Sajnos nem volt se kenés, se sebágy, a disznó nem állt meg, valószínűleg horzslövése volt. Nehezítő körülmény volt a rengeteg friss gímbika nyom és az esti kutyázás is.

Tovább olvasom...

Hajtás - 2019.01.

Nagyon nehéz terepen, a tegnapi nap folyamán kutyám Rudzik z Dziada Pradziada 16,6 km-t tett meg két hajtásban. Néhol embert próbáló vízelnyelő árkok, völgyek voltak, ahol esve, kelve tudtunk csak átkelni vagy lecsúszni a nagy sárban. 
Az előttem megbújó jó kant kutyám kitünő munkával kimozdította a sűrűből és ment vele egészen az utolsó útjáig, szenzációs volt ezt a munkát nézni és szerencsémre kétszer is láthattam közben a kant. A dermedt kant is folyamatosan csaholta, melyet 1 km-re tőlem a Tracker G1000 MAXIMAL gps és applikáció segítségével figyeltem. A második képen látható a dermedt kan és Rudzik a mély árokban, miközben behívom a kutyámat. 
Terítékre került: 3 róka, 4 gím szarvas, 23 vaddisznó, melyből 5 kan.

Üdv a vadásznak és tisztelet a vadnak,

Tovább olvasom...

Hajtás - 2019.01.11

Bassotto di Corleone Himera 15km-t tett meg nehéz terepen 5cm-es hóban, mely reggelre sajnos megfagyott és a jég felsértette három helyen is a kutyámat már az első hajtásban, szerencsénkre az átállások közben tudtunk eleget pihenni. Nagyon nehéz, sűrű, fedett terepen mentünk egész nap rengeteg disznó közt, mely sokszor igen veszélyes volt.
Le a kalappal a kutyák előtt, jópár sebzettet is előszedtek, ennek köszönhetően 35 vaddisznó és két gím szarvas került terítékre, tisztelet a vadnak!
Munkánkat a Tracker G1000 Maximal nyomkövető nyakörv segítette.

Tovább olvasom...

Sikeres vaddisznó utánkeresés

Diana Kleopátra

Tovább olvasom...

Hajtásban sebzett nagy kan 2018.01.03

Jó vezeték munkával találta meg Rudzik z Dziada Pradziada a hajtásban sebzett nagy kant.

Tovább olvasom...

Gímszarvas tehén utánkeresés - Diana Kleopátra

Tovább olvasom...

Vaddisznó utánkeresés - Bassotto di Corleone Iceberg

 Gratulálunk - Bassotto di Corleone Iceberg (6 hónapos): 300 m vezetékmunka, dermedtre vezetés.

Tovább olvasom...

Alázat és vezetékmunka

Forrás: Magyar Vadászlap, 2015.12., Agyaki Gábor tollából.

Tovább olvasom...

Esélyóra

Tovább olvasom...

A találatjelzés és a meglőtt vad viselkedése a találatot követően

Forrás: Nimród

/app/webroot/files/content/files/Teszt_kepek/u9.pdf

 

 

Tovább olvasom...

Vaddisznó találat jelzései

A vaddisznó reakciója, találat jelzései. A találatjelzés és a vaddisznó viselkedése a találatot követően:

 

Tovább olvasom...

Marosmenti-Rudifogó Mazsola: sikeres vaddisznó utánkeresése

Elindultam vadászni a legtapasztaltabb Tacskómmal. Kissé hűvös, szeles estének néztünk elébe, de azért elindultunk lesvadászatra. Kiértünk a területre, kis séta után felültünk a magaslesre és vártunk. 16:25 perc magasságában hallottam egy nagy reccsenést, gondoltam jönnek a disznók, de nem felénk tartottak. Bevallom őszintén előtte kétszer is ültem ezen a lesen és szintén többször hallottam őket. 17:15 perc felé járt az idő és ismét hallottam töréseket, erősen figyeltem, egyre közelebb jártak. Egyszer csak balra tőlem megpillantottam a domb oldalban két vaddisznót. A másodikat megcéloztam és lőttem, kb. 100-120 m-re volt tőlem. Éreztem, hogy meglőttem. Vártam, összepakoltam a cuccaim és elindultam megkeresni a rálövés helyét. Egyből meg is találtam, volt vér szépen. Később ráraktam a kutyám, hogy hadd dolgozzon egy kicsit. Elindultunk a csapán, mondanom se kell, hogy a disznó a kefe sűrűbe váltott be. (Visszatértek a tavalyi emlékeim egy pillanatra mikor 6 km-t mentünk egy barátommal egy nagy kan után szintén ezen a helyen. Sajnos az a disznó nem lett meg, mert nem tudtam odaérni a kutyámhoz a nagy sűrű miatt, miközben állította a lábon lőtt kant.) Szépen dolgoztuk ki a csapát, volt vér is. Annyit hadd mondjak el, hogy négykézláb tudtunk csak haladni a kutyával, mentünk vagy 600-700 m-t a kefe sűrűben, 10 cm-es hóban. Egyszer csak hallottam egy reccsenést, a disznó még élt, elég közel jártunk hozzá. Ezért hajszára engedtem a Tacskóm, 100 m- hajsza után állította, csaholta is. Nagy nehezen csendben, jó széllel megközelítettem kúszva a disznót, és fekve tudtam csak leadni a kegyelem lövéseket. Többször is megakarta támadni a kutyát, utólag kiderült a vaddisznónak kissé alacsony lövése volt. Tisztelet a vadnak.

Tovább olvasom...

Sikeres vaddisznó utánkeresés

Szép, kissé hűvös idő volt, de gondoltam kimegyek vadászni. 3 kutyával indultam el. Egy kis gyaloglás után felültünk a lesre az idősebb kanommal és szukámmal. Szukám, aki egyben a legjobb utánkereső Tacskóm nagyon örült, hogy eljöhetett velem, mert rég vadásztunk együtt a kiskutyák nevelése végett. Csend, nyugalom volt, vártunk. Nyolc óra lehetett, mikor hallottam egy reccsenést, vártunk és hallgatóztunk. Ezután ismételten hallottam egyet és megint. Felvettem a puskám és vártam. Pár perc elteltével a kökény bokorból kilépett egy egyes disznó a les előtt és rám nézett, elfordult, utána megcéloztam és lőttem. Láttam befutni a sűrűbe, a lessel szembe. Vártam 20-30 percet ("meleg" nyomos keresés) és elindultam. Sajnos nem találtam vért a rálövés helyén, de tudtam, hogy jó helyen vagyok, segítettek a kutyáim ismét. Szukám pillanat alatt elindult egy váltón, éreztem a viselkedésén, a vezetéken, hogy nagyon jól megyünk, bíztam benne. 150-250 m megtétele után megtaláltuk a beváltás helyét a sűrűbe és az első kenést is. További, 250 m vezetékmunka után hajszára engedtem a kutyám, mert nem tudtam rendesen haladni a sűrűben, illetve tudtam, hogy dermedten fekszik a közelben a vaddisznó és így is lett, 50 m önálló munka után már hallottam is dermedtre csaholni Tacskóm, magamban mondtam igen megvan! Hát meglett. Rövid, de jó és profi vezetékmunka volt. Tisztelet a vadnak.

 

Tovább olvasom...

Ibex utánkeresés Tacskóval

Bassotto di Corleone Carmina (Mina) recovered few Ibex in Spain with her owner. Mina is the daughter of Diana Kleopátra (Herman della Val Vezzeno * DIANA Fincsi), who tracked more than 19 big game. The webpage of the kennel where she is living: http://perrosdeaguasblanquillas.blogspot.com/p/bassotto-di-corleone-carmina.html

Tovább olvasom...

Sikeres Tacskó utánkeresések Spanyolországban

Carmina (Mina)

Source: http://perrosdeaguasblanquillas.blogspot.com/p/bassotto-di-corleone-carmina.html

Bassotto di Corleone Carmina

 

 

 

Tovább olvasom...

Protsionus Ursambol & Diana Kleopátra: sikeres vaddisznó utánkeresése

Diana Kleopátra és édesapám.

Tovább olvasom...

3 km-es vezetékmunka, sikeres vaddisznó utánkeresése

Megcsörrent a telefonom - sebzés. Vadásztársam, barátom jött értünk, kora este. Kissé fáradtan, de elindultunk, 20 perc elteltével kiértünk a területre. Barátom, szürkületben adott le egy lövést egy disznóra, süldőre, mely a lövés után a szórón egyből elfeküdt. Pár másodperc elteltével a disznó felugrott, ismételten rálött, de elmondása szerint nem talált és a vad elfutott. A rálövés helyén és ennek környékén kisebb, tenyérni vérfoltokat találtunk. Elmondása szerint a lestől enyhén balra váltott be a disznó a sürűbe. Ekkor már kutyám kissé izgatott volt. Megmutattam neki a rálövés helyét, vért és megkezdtük a munkát. 1-2 méter után a vér megszűnt, kutyám szépen dolgozott, de mivel nem volt vér, illetve nagyon sok nyom volt, valahogy éreztem nem jó irányba haladtunk, ezért újra elindultunk, de ismét balra ment a kutya. 50-60 méter megtétele után visszatértünk a szóróhoz, onnan ismételten ugyan abba az irányba indultunk el mégegyszer. Gyakorlatilag 4.-re vette fel kiskutyám a csapát, végül az is kiderült, hogy a disznó majdnem a lessel szemben, kissé balra váltott be, de a lényeg, éreztem, hogy jó úton haladunk. 100-200 m megtétele után sem volt vér, egyszer csak mutatott a kutyám valamit, megálltam megnéztem és egy csepp vér volt, jelöltem, megdicsértem és mentünk tovább. Ezútán,  írtuk a köröket jobbra, aztán balra és ismét, persze vér sehol. Valahogy éreztem, hogy valami nincs rendben, se vér, se kenés, csak a körök. Két dolgot tudtam, hogy jó úton haladunk, meg azt is, hogy a disznó beteg, de nem mindennapi sebzése lehet. Szépen haladtunk tovább a csapán, kb. 2 km megtétele után ismét mutatott a kutyám egy-két csepp vért. Ekkor már jól bent voltunk a sűrűben, gyakran térden kúszva tudtam csak haladni, de éreztem, hogy közel vagyunk a megoldáshoz. További, 500-600 m megtétele után egyszer csak kutyám csaholta a disznót a sebágyban. A disznó még élt, bent feküdt a vackában, hazaért, de már hajszára nem került sor, mivel nagyon beteg volt, nem tudott felállni. Megadtuk a kegyelemlövést, vártunk, majd megvizsgáltam a vaddisznót. A disznónak a bal füle töve volt ellőve, kissé leszakadva, nem nagyon vérzett, ezért nem találtunk vért, viszont a jelek, illetve a vaddisznó viselkedése arra utalt, hogy agyrázkodása volt. Ezért is ment körbe-körbe. A vezetékmunka kb. 3 km hosszúra sikerült, hajszára nem került sor. Kaliber: 30-06. Tisztelet a vadnak és az elejtőnek, zúgjon neki az erdő odaát.

 

 

Tovább olvasom...

A két fa közé szorult vaddisznó utánkeresése

Nimród, 11. szám 2013

Kutya: BASSOTTO DI CORLEONE CAPO

Tovább olvasom...

Őzbak utánkeresés - Az Unikornis

DIANA KLEOPÁTRA

Rövid vezetékmunka, utána jó hajsza, 2. állításkor értem őket utol, közben ránk sötétedett. Gyomor lövése volt a baknak. Tisztelet a vadnak!

 

 

Tovább olvasom...

Vadászkutyás értelmező szótár

BEVADÁSZÁS: A már alapképzett kutya tanításának befejezése "élesben", a vadászterületen.

BOKRÁSZÁS (BUSIROZÁS): bozótos, bokros terület átkerestetése a kutyával. Itt a kutya nem állja meg a vadat, hanem kinyomja, felrebbenti.

BRINGZLI: (a német bringsel szóból ered) jelzőapport. Ez egy 5- 6 cm hosszú, fából faragott tárgy, vagy őzláb darabja, amit a vércsapa munkánál, a dermedthez vezetés feladatnál a kutya nyakörvére kell rögzíteni borszíjjal vagy vékony lánccal.

CSAPA, CSAPAKÖVETÉS: Csapa az a nyom, amit a vadászterületen mozgó vad hagy maga után. Csapakövetéskor a kutya ezt a nyomot követi. Azonban ne csak a talajon szemmel látható lábnyomra gondoljunk! Itt a vad testéből kipárolgó szaganyagokról van szó, melyek a növényzetre kenődnek, illetve a vad elhaladása után levegőben terjedő "szagfolyosót" alkotnak. Ezt követi a kutya, pl. a versenyfeladatok között a vonszalékmunkánál. Idővel ezek a szaganyagok lecsapódnak a talajra, a növényzetre.

CSERKELÉS: A nagyvad vadászat egyik módja. A vadász az erdőben, ösvényeken, vadváltókon óvatosan haladva próbálja meglesni, követni a vadat, és – ha az lőhető – elejteni. A kutya a lehető legóvatosabban, zaj, hirtelen mozdulat nélkül követi a vadászt, nehogy megriassza a figyelt vadat. A vadász hang nélkül, csak óvatos mozdulatokkal irányítja kutyáját.

DERMEDTHEZ VEZETÉS: Vércsapa kidolgozásánál, ha a kutya az utolsó sebágytól önállóan követi a nyomot, a lelőtt (dermedt) vad megtalálásakor a jelzőapportot a szájába véve tér vissza vezetőjéhez és így tudatja gazdájával, hogy megtalálta a keresett zsákmányt.

DERMEDTRE CSAHOLÁS: Vércsapa kidolgozásánál, ha a kutya az utolsó sebágytól önállóan követi a nyomot, a dermedt vad megtalálását folyamatos ugatással jelzi. Addig kell ugatnia, amíg vezetője oda nem ér.

ELFEKTETÉS: A helyben-maradás elnevezése a vadászkutyás szlengben. A lefektetett kutyának csendben, szinte mozdulatlanul kell megvárnia vezetőjét akkor is, ha közben lövést hall. Versenyen általában 5 percig tart, és közben két lövést ad le a vadász.

ENGEDELMESSÉG: Jelentése gyakorlatilag megegyezik a szó hétköznapi értelmezésével, vagyis azt fejezi ki, hogy a kutya mennyire fogad szót, mennyire követi vezetője síppal, kézjellel vagy szóban kiadott parancsait, utasításait.

FELVESZI A NYOMOT: Így nevezzük, amikor a kutya meg találja a vad csapáját és elkezdi követni.

HAJSZA: Amikor a sebzett vad a kutya közeledtére elmenekül a sebágyból, a kutyavezető lecsatolva ebét a vezetékről hajszára küldi, vagyis a kutya megpróbálja utolérni és megállítani a menekülő vadat. (ÁLLÓRA CSAHOLÁSSAL)

KAJTATÁS: Növényzettel sűrűn borított terület átkeresése. Természetesen a vizsla itt nem állja a vadat, hanem kinyomja vagy felrebbenti rejtekéből.

KORONA: Versenyeken a nézők, kísérők neve. Ők csak bizonyos távolságról figyelhetik, követhetik a kutya munkáját.

MESTERSÉGES VÉRCSAPA: Versenyeken általában marha, vadvérrel a bírók és segítőik fektetik előre eltervezett, kijelölt útvonalat követve, a vér csepegtetésével.

ORRJÓSÁG: A kutya szimatoló képességégének fejlettsége, élessége, ami nagyrészt öröklődő tulajdonság. Természetesen minden kutyának kimondhatatlanul jobb orra van, mint akármelyik embernek, ezért értékelése nehéz, egy képzett kutyánál nehéz elkülöníteni a jó orrhasználattól. A jó orr legbiztosabb jele a nagyobb távolság, ahonnan a vadat észleli, és a magabiztosság a jelzésekben és a vadmegállásban.

ORRHASZNÁLAT: A képzés során, tapasztalatai révén a kutya meg tanulja céltudatosan használni az orrát. A jó orrhasználat abban jut kifejezésre, hogy keresésnél hogyan használja ki a szelet, hogyan választja meg a keresés módját és a fordulókat a körülmények függvényében.

SAJÁT TELJESÍTMÉNY VIZSGÁLAT: (vagyis az egyed minősítése küllem, munkatulajdonságok és egészségesség szempontjából): tenyészszemle, temperamentum és munkateljesítmény vizsgák, egészségességi szűrések is ide tartoznak.

SEBÁGY: Ahol a megsebzett nagyvad elfekszik, ezáltal sokkal több szagot hagyva a talajon és növényzeten.

VÉRCSAPA: Esetében a Tacskó vagy Véreb már nem "csak" a vad kipárolgása által keletkezett szagot követi, hanem a talajra, növényzetre cseppent vér szagát - ezért halad ilyenkor a kutya sokkal lassabban, egészen mélyen tartott orral. Megkülönböztetünk "hideg" és "meleg" nyomot: ez utóbbi 3-4 órás, az előbbi 1-2 napos is lehet.

 

Tovább olvasom...

MAROSMENTI-RUDIFOGÓ MAZSOLA

 

Született: 2009.02.09

(GISMO VON SUNDERHAAR x MAROSMENTI-RUDIFOGÓ TIXI)

Standard Szálkásszőrű Tacskó, kan, vaddisznó színű

Súly: 8kg

 SFK, SCHWHK-H CACT 100p

3XBHFK-H

Nagyvad VAV győztes

Összetett munka Tacskó

Kb. 40db sikeres utánkeresés, megtalált nagyvad

Tovább olvasom...

Őzbak utánkeresés

Este megcsörrent a telefonom, egy barátom hívott, hogy egy külföldi vendég megsebzett egy őzbakot a vadásztársaságuknál és nem találják. Megbeszéltük a részleteket és reggel találkoztunk. Tapasztalt Tacskó szukámat vittem magammal. Össze készülődtem, felcsatoltam a kutyára a vezetéket és elindultunk a rálövés helyéhez, amit az este megjelöltek. Megvizsgáltam, a rálövés helyét, nagyon sok szőrt találtam, körül belül egy 1 m sugarú körben csak szőr volt, sehol sem találtam vért. Horzs lövésnek véltem.

Rátettem a kutyám a 10-11 órás csapára és elindultunk, 20 m után a beváltás helye egy fiatal akácosban volt, a csapát követve 5 m-t jobbra fordulva tovább haladtunk egy váltón. A váltót keresztezte egy kidőlt fa, a fán ismét szőrt találtunk, tehát jól megyünk, de sajnos vér nem volt sehol. 20-30 m után megtaláltuk az első sebágyat, de ott is csak sok szőrt találtunk, haladtunk tovább. 30-40 m után megint találtunk egy sebágyat sok szőrrel, sehol nem volt egy csepp vér sem. A jelek arra utaltak, amire gondoltam, horzs lövése volt a vadnak. Tovább haladtunk a csapán, de további szőrt, se vért nem találtunk, sajnos abba kellett hagynunk a keresést, de kontroll munkának nagyon jó volt. Remélhetőleg a bak pedig valahol tovább folytatja erdei életét.

 

Tovább olvasom...

A sebzett kan utánkeresése

Este olyan 22:00 óra körül hívott egy barátomnak az ismerőse, vadászkolléga, hogy megsebzett egy disznót. 80-100 méterről lesről lőtt rá egy egyes disznóra, egy kanra. A rálövés helyén pár csepp vért talált.

Megbeszéltük, hogy reggel 6 órakor találkozunk a faluban és megnézzük a sebzést. Annyit mondott a sebző, hogy valószínűleg kissé hátul érte a lövés a disznót, legalábbis a jelek erre utaltak a lövés után. Pár perc kocsikázás elteltével kiértünk a terepre, ahol megkezdhettük a munkát. Megmutatta a rálövés helyét a tarlón, ahol gombostűfejnyi méretű vércseppek voltak láthatóak, ráraktam a kutyámat és elindultunk a csapán. 20-30 m után találtunk ismét párcsepp vért, ezután a kutyám lefelé indult el egy kis akácosban, itt nem találtunk vért, de éreztem, hogy jól megyünk, mert nagyon magabiztosan dolgozott Diana Kleopátra. 220 m után elértünk egy nádas, mocsaras, lápos részhez, ahol nagy sár és 3-4 cm víz volt. Igazi búvóhely, dagonya egy disznó számára. Itt megbeszéltük a sebzővel, mivel nincs vér, illetve a kutyám is jól ment a csapán, hogy elengedem. Két dolog történhet, ha nem nagyon beteg, nem seblázas a vad, akkor tovább megy a lápos részen és bevált ismét az akácosba. A másik variáció pedig az, hogy seblázas a disznó és bent fekszik a nádasban. Azt tudtam, hogyha elengedem a kutyámat, akkor légszimattal megtalálja egyből a vaddisznót, ha bent fekszik. Rendkívül nagy hévvel elindult a nádason lefelé a kutyám, mi pedig megpróbáltuk követni őt a nádas mentén, szerencsére jól tudtunk haladni a nehéz körülmények miatt. Párszor beragadtunk a sárba, de hát akkor milyen lehet a rövidlábú Tacskómnak. 30 m-t tehettünk meg, miután állóra csaholta Tacskóm a sebzetett, abban a pillanatban láttam, hogy a disznó próbálja többször is felszúrni. Kutyám forgatta bent a disznót a mocsaras részben, annyit vettem észre, hogy a disznó beteg, lázas, nem volt tiszta a mozgása. Innen sajnos nem tudtunk lőni. Pár perc elteltével a disznó átment a nádas másik felére és lefeküdt, miközben kutyám fogta, csaholta gyorsan visszamentünk a másik oldalra és ráengedtem még a másik kutyámat is, egy tapasztalt kant. Azt tudni kell, hogy ezek a kutyák sokat dolgoznak együtt és össze vannak szokva, tehát nincs versengés köztük. 5-6 m után megpillantottuk a disznót, melyet a kutyáim fogtak, ahogy a disznó észrevett minket, abban a pillanatban megpróbált volna felállni és elmenekülni, de nem tudott a sebláz miatt, de az érdekes az volt, hogy annyi ereje volt még, hogy a szuka kutyám felé még egyet szúrjon, de szerencsénkre nem történt baj, mert a kutya rutinosan félre ugrott. Ezzel egy időben a sebzőből elejtő lett, mivel megadta a kegyelemlövést.

 

Elejtés helye:

 

 

Sejtettem, hogy egy hátsó comb lövött disznóról van szó és ez így is lett. Bal hátsó combját érte a lövés, nagyon bevérezett a disznó, kan volt valóban. 150 kg volt zsigerelve, 19 cm-s agyarakkal.

 

Történet képekben: 

Terítéken a vaddisznó:

 

 

 

 

 

 

Tovább olvasom...

Vonszalék, utánkeresés, vércsapa -Tacskó

A Tacskó, mint utánkereső vadászkutya tökéletesen alkalmas a sebzett vad megkeresésére. Ezen képességét mérik fel és értékelik a vércsapa munkavizsga alkalmával. A vércsapa vizsga célja, hogy a sebzett, vérző nagyvadat a sebzés után több órával megtalálja.  

Tovább olvasom...

Sikeres vaddisznó utánkeresés szálkásszőrű tacskómmal

Szép este volt. Már mikor elindultuk otthonról, gondoltam magamban, hogy ma korán fognak mozogni a vadak, hát így is történt.

Öt szarvast láttunk mielőtt jöttek a disznók: egy tehenet egy idei borjúval, 15 perccel később megjelent ismét két tehén a szórónkon, egy órán keresztül csipegettek, majd tovább álltak. Ezután ismét hallottunk egy kis törést egy bika jelent meg előttünk, de nem sokáig láttuk.

Már majdnem kezdtük feladni a vadász reményt, de ma jönni fognak a disznók, egyszer csak mondom édesapámnak "jönnek, hallom őket", nagy erdő zúgások...verekedtek a disznók. De ma nem felénk tartottak a hang alapján távolodtak tőlünk.

Egész későre járt már, egyszer csak a másik irányból hallottuk, hogy felénk tart valami, sejtettük, hogy vaddisznó, kis idő múlva, meg is jelent előttünk, tisztán láttuk távcsővünkben. Egész közel volt lesünkhöz, egy egyes disznó volt. Mondtam édesapámnak célozza meg és lőjön. Majd lőtt, hallottuk a becsapódást, a lestől jobbra ment el a sűrűben, tudtuk, hogy megvan a disznó.

Tovább olvasom...

A helytelen utánkeresés és a jó vadászkutya hiánya

‎"S ha már megsebezte, keresse meg, keresse addig, míg meg nem találja, míg bele nem kopik a talpa, míg bele nem törik a dereka.

Ha pedig akkor sem találja – inkább haza se jöjjön. Mert sebzett vad elvesztése, a döggé lövés gyalázata minden vadászvétségen túltesz.”

gróf Széchenyi Zsigmond

Nagyon sok sebzett nagyvad veszik el a vadászatokon a helytelen utánkeresés és a jó vadászkutya hiánya miatt. A vadász embernek tudnia kell, hogy az általa megsebzett vadért is felelős. Nem hagyhatja elveszni, továbbá a lehető legrövidebb időn belül meg kell szabadítani a szenvedéstől.

Mi az utánkeresés: a vadász és kutyája összehangolt munkája, egészen a lövéstől a vad birtokbavételéig. A jól lövő vadásznál is előfordulhat, hogy izgul, kapkod vagy csak más okok (fa, faág) miatt letér a lövedék a röppályáról.

A vad nem marad tűzben, súlyos sebével „elfut” és csak jóval később vagy rövidebb idő után dermed meg. Sajnos ilyenkor csak hosszú keresés után vehető birtokba a vad.

A helyes utánkeresés több dolgot követel meg a vadásztól: vadászati tudást, ügyességet, kitartást stb.

Sikeres vaddisznó utánkeresésem - kutya: Marosmenti-Rudifogó Mazsola

 

Tovább olvasom...