SEBZETT KAN UTáNKERESéSE

Este olyan 22:00 óra körül hívott egy barátomnak az ismerőse, vadászkolléga, hogy megsebzett egy disznót. 80-100 méterről lesről lőtt rá egy egyes disznóra, egy kanra. A rálövés helyén pár csepp vért talált.

Megbeszéltük, hogy reggel 6 órakor találkozunk a faluban és megnézzük a sebzést. Annyit mondott a sebző, hogy valószínűleg kissé hátul érte a lövés a disznót, legalábbis a jelek erre utaltak a lövés után. Pár perc kocsikázás elteltével kiértünk a terepre, ahol megkezdhettük a munkát. Megmutatta a rálövés helyét a tarlón, ahol gombostűfejnyi méretű vércseppek voltak láthatóak, ráraktam a kutyámat és elindultunk a csapán. 20-30 m után találtunk ismét párcsepp vért, ezután a kutyám lefelé indult el egy kis akácosban, itt nem találtunk vért, de éreztem, hogy jól megyünk, mert nagyon magabiztosan dolgozott Diana Kleopátra. 220 m után elértünk egy nádas, mocsaras, lápos részhez, ahol nagy sár és 3-4 cm víz volt. Igazi búvóhely, dagonya egy disznó számára. Itt megbeszéltük a sebzővel, mivel nincs vér, illetve a kutyám is jól ment a csapán, hogy elengedem. Két dolog történhet, ha nem nagyon beteg, nem seblázas a vad, akkor tovább megy a lápos részen és bevált ismét az akácosba. A másik variáció pedig az, hogy seblázas a disznó és bent fekszik a nádasban. Azt tudtam, hogyha elengedem a kutyámat, akkor légszimattal megtalálja egyből a vaddisznót, ha bent fekszik. Rendkívül nagy hévvel elindult a nádason lefelé a kutyám, mi pedig megpróbáltuk követni őt a nádas mentén, szerencsére jól tudtunk haladni a nehéz körülmények miatt. Párszor beragadtunk a sárba, de hát akkor milyen lehet a rövidlábú Tacskómnak. 30 m-t tehettünk meg, miután állóra csaholta Tacskóm a sebzetett, abban a pillanatban láttam, hogy a disznó próbálja többször is felszúrni. Kutyám forgatta bent a disznót a mocsaras részben, annyit vettem észre, hogy a disznó beteg, lázas, nem volt tiszta a mozgása. Innen sajnos nem tudtunk lőni. Pár perc elteltével a disznó átment a nádas másik felére és lefeküdt, miközben kutyám fogta, csaholta gyorsan visszamentünk a másik oldalra és ráengedtem még a másik kutyámat is, egy tapasztalt kant. Azt tudni kell, hogy ezek a kutyák sokat dolgoznak együtt és össze vannak szokva, tehát nincs versengés köztük. 5-6 m után megpillantottuk a disznót, melyet a kutyáim fogtak, ahogy a disznó észrevett minket, abban a pillanatban megpróbált volna felállni és elmenekülni, de nem tudott a sebláz miatt, de az érdekes az volt, hogy annyi ereje volt még, hogy a szuka kutyám felé még egyet szúrjon, de szerencsénkre nem történt baj, mert a kutya rutinosan félre ugrott. Ezzel egy időben a sebzőből elejtő lett, mivel megadta a kegyelemlövést.

 

Elejtés helye:

 

 

Sejtettem, hogy egy hátsó comb lövött disznóról van szó és ez így is lett. Bal hátsó combját érte a lövés, nagyon bevérezett a disznó, kan volt valóban. 150 kg volt zsigerelve, 19 cm-s agyarakkal.

 

Történet képekben: 

Terítéken a vaddisznó: